Floris Psyllium pellets voor paarden 4.7kg navul verpakking
De meeste paarden staan in de herfst en wintermaanden op de paddock. Omdat de meeste weilanden in de winter nat en zanderig zijn bestaat er een kans op zandkoliek. Floris Psyllium Pellet voor paarden is een 100% natuurlijke vezel die het vocht in de darmen bindt en verandert in een gelei.
Werking Floris Psyllium Pellets
Psyllium, ook wel vlozaad, bevat een hoog gehalte aan slijmstoffen (10 – 30%) en wordt daarom vaak gebruikt als laxerend middel. De laxerende eigenschappen van psylliumvezels komt voort uit het zwellen van de zaden wanneer ze in contact komen met water. Hierdoor neem het darmvolume toe en stimuleert het de bewegingen van de darmen, waardoor het paard beter in staat is om het zand af te voeren.
Waarom pellets?
Als je psyllium geeft voor het binden van zand in de dikke darm, wil je dat de brei pas in de darm ontstaat. En niet al in de mond. Speciaal daarvoor hebben wij pellets ontwikkeld. Deze zijn puur en zonder toevoegingen koud geperst (dus zonder stoom). De oppervlak van een pellet is glad. Daarom duurt het een tijdje voordat de moleculen van de pellet het water absorberen en de pellet uit elkaar valt. Dit is precies wat je wilt: de werking van de psyllium wil je zo dicht mogelijk bij het zand hebben.
Samenstelling
Floris Psyllium Pellets bestaat voor 100% uit vlozaad. Wij hebben geen andere stoffen hieraan toegevoegd om de smaak te verbeteren, de geur te maskeren of de kleur aan te passem. Daarnaast persen wij zonder stoom, zodat de vezel niet door de hitte van stoom wordt aangetast.
Verpakking
Een navulverpakking Floris Psyllium Pellets bevat 4.7kg pellets. Let op: de navulverpakking bevat geen maatbeker.
Dosering
Wij adviseren pony’s 100 gram per dag te geven en paarden 150 gram per dag. Maximaal 1 week per maand. Zorg dat er voldoende vers water beschikbaar is.
Bewaren
Na gebruik de navulverpakking weer goed sluiten en op een donkere plaats buiten het bereik van kinderen bewaren bij kamertemperatuur.
Spijsvertering
De spijsverteringscyclus van een paard kent een lange weg: eenmaal in de mond gaat het voedsel via de slokdarm naar de maag. De maag van een paard is vrij klein in vergelijking tot de rest van het maagdarm kanaal. In de maag wordt alleen begonnen met het verteringsproces door de afbraak van voedingsstoffen, de maag neemt zelf geen voedingsstoffen op. In de dunne darm wordt vervolgens het voedsel verder afgebroken tot aminozuren die via de darmwand door het bloed worden opgenomen. Op de overgang van dunne naar dikke darm zit een enorm grote, blind eindigende uitpuiling; de blinde darm. De blinde darm is een zakvormig orgaan, waar het voedsel enige tijd verblijft. Het voedselrestant wordt via de blinde darm naar de dikke darm getransporteerd. Daarna stroomt het door naar de dikke darm die ook aanzienlijk van formaat is. In de dikke darm kunnen paarden vezels uit hooi en gras -door middel van miljoenen nuttige bacteriën- verder afbreken (fermentatie). Voedingsstoffen worden door de wand van de dikke darm in de bloedbaan opgenomen.
Het overblijfsel wordt getransporteerd naar de endeldarm, naar de mestopslag. Daar wordt het laatste vocht uit het voedsel gehaald en tenslotte worden de overgebleven mestballen via de endeldarm uitgescheiden.
De spijsverteringscyclus duurt 24 tot 48 uur. De darmdoorvoer werkt permanent.
Er zijn nog geen recensies.